MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

Zobacz również

Cavatina Guitar Festival w Bielsku-Białej, Czas koncertów, wywiadów i dyskusji

NOWE
Cavatina Guitar Festival w Bielsku-Białej, Czas koncertów, wywiadów i dyskusji

Aż 73% seniorów żyje samotnie. Możesz to zmienić, jeśli chcesz

Aż 73% seniorów żyje samotnie. Możesz to zmienić, jeśli chcesz

Polecamy

Święto, w którym katolicy są zobowiązani uczestniczyć we Mszy Świętej

Święto, w którym katolicy są zobowiązani uczestniczyć we Mszy Świętej

IPN odnowił grób weterana walk o Monte Cassino

IPN odnowił grób weterana walk o Monte Cassino

Przegląd tygodnia od 12.05 w Węgorzewie

Przegląd tygodnia od 12.05 w Węgorzewie